Reisverslag demotrainingen Rusland (16-23 juli)

Na een lange reis die voerde van Schiphol naar Moskou, waar overgestapt werd op het vliegtuig met bestemming Samara en het laatste uur van de reis per auto kwam ik aan op mijn reisdoel Tolyatti, de eens zo bloeiende stad met de autofabriek van Lada als grote inspirator van alles en iedereen in deze stad. Dat van deze economische peiler voor deze regio weinig is overgebleven, hoef ik u niet te vertellen.

De eerste indruk van de accommodatie, die mede door de heer Abramovich (van Chelsea) tot stand is gekomen is overweldigend. Een compleet klein dorpje dat helaas is afgescheiden door een muur om het hele complex. Maar het is er erg netjes en ordelijk. De buitenkant ziet er erg goed en netjes uit.

Wat volgt is een kleine eerste rondleiding. Deze maakt indruk op me. De kamers voor de spelers, keepers en begeleiding zijn voorzien van alle basisbehoeften die nodig zijn om goed te kunnen trainen en natuurlijk je huiswerk te kunnen maken. Keurig netjes allemaal.

Vervolgens zie ik de keuken en het restaurant. Hier kunnen alle teams tegelijk terecht. Zij eten hier iedere dag en nuttigen dan één ontbijt en tweemaal is er een warme maaltijd. De trainers zien hier op toe.

Gedurende de dag én dagen erna gaan mij de ogen open van dit geweldige complex! Een compleet en ruim opgezet krachthonk met veel moderne materialen en toestellen. Ik merk aan Roland Vroomans (oud-collega bij PSV en nu hier werkzaam), dat hij toch met gepaste trots rondloopt en dat mag ook!. Al zegt hij zelf dat er nog veel werk te doen is.

Een complete gymnastiekhal voor beweging in allerlei vormen. Van springen over het paard, tot een grote trampoline. Ook hier is er veel aandacht voor de coördinatie en beweeglijkheid.

De school is ook op het complex aanwezig. Deze heb ik ook gezien. Men beschikt over goede leslokalen. Ik begin langzaam te beseffen dat natuurlijk ook alles op deze accommodatie moet gebeuren en school daar een belangrijke rol in speelt.

Daarna een sporthal, met een kunstgrasmat ter grote van driekwart voetbalveld bekeken, waar, zeker in de winter bij -30 graden wordt getraind. Fantastische omstandigheden waarin talentvolle spelers en keepers zich kunnen ontwikkelen. 

Ook het revalidatiebad met sauna, whirlpool en relaxbaden maakte indruk deze dagen. Dit bad wordt natuurlijk ook wel eens gebruikt om te ontspannen voor de voetballers en hun begeleiders.

De zin om te beginnen met trainen zeker na het zien van dit alles is er.

Heb in ongeveer 5 dagen tijd precies 8 keeperstrainingen gegeven van gemiddeld 1 uur en 45 minuten. Daarnaast elke dag gemiddeld 4 uur theorie over mijn keepersplan, studie en huiswerkboek. En natuurlijk de coachingstermen die een belangrijke peiler vormen voor alle trainers (vanuit mijn visie). Dat iedereen vanuit één gedachte praat en dat we bij zowel de F- als A-jeugd hetzelfde bedoelen.

Een belangrijk punt tijdens deze demodagen is ‘vanuit het nulpunt de flankbal van de zijkant starten en natuurlijk eindigen met spelers om de keepers heen’. Dit omdat dat op een wedstrijddag natuurlijk ook een vast gegeven is. Mijn visie is: zoals je speelt moet je ook trainen. Daarom altijd met de juiste opbouw van trainingen starten geïsoleerd, daarna zo snel mogelijk naar de groep.

Ook heb ik een aantal punten met de technische staf doorgesproken waarvan ik denk dat een keeper daaraan zal moeten voldoen. Bijvoorbeeld: lengte, coördinatie, voetenwerk, explosief zijn, trap enzovoort. Vervolgens deze gegevens ook toegepast op de aanwezig keepers, om te zien of iedereen ook daadwerkelijk vond dat ze daar aan voldoen. Vanaf deze plaats wil ik zeker Louis Coolen en Roland Vroomans bedanken voor hun inbreng en passie.

De eerste indruk van de keepers is behoorlijk. Met iedereen met wie ik werk in deze 8 dagen is het superleuk werken en met name de keepers van het 1e elftal zijn erg leergierig. Daar zit ook een nationaal keeper bij, een echt mannetje! Over alle dagen veel talent gezien, met zo nu en dan een iets mindere keeper.

Wat overblijft is dat het gemiddelde niveau redelijk hoog is, met pieken naar boven en naar beneden. Wat mij erg opvalt is de zeeën van tijd die je hebt om iets met keepers te bespreken. Ze zitten allemaal intern en je loopt zo naar hun kamer om iets te evalueren of na te bespreken, bijvoorbeeld een videoanalyse of de keeperstraining van die dag.

Daarnaast is het werken met een vaste staf van keeperstrainers voor mij heerlijk. Mannen die dezelfde passie hebben en proberen alles uit je te halen wat ze denken te kunnen gebruiken. Ook de sfeer van werken bevalt mij zeker, hulde daarvoor.

Na afloop was ik dan ook zeer verheugd met de attentie die ik van deze heren kreeg. Daarvoor natuurlijk nogmaals bedankt. Het shirt van de academie en de clubvaan zal zeker een prominente plaats krijgen op de keepersschool. Daarnaast zal de attentie van de trainers privé zeker een goede plaats krijgen bij ons thuis.

Vanaf deze plaats wil ik Louis Coolen en Roland Vroomans bedanken voor een fantastische week op Konoplev Football Academy. Zeker voor hun deelname en feedback, het praten over het keepen en voor het luisteren naar mijn visie die mijn waarheid is, maar zeker niet voor iedereen zaligmakend. Voor alle mensen die hier bij waren geldt, gebruik datgene wat je kunt gebruiken en succes ermee de komende jaren.

Bedankt voor een heerlijke ervaring!

Edwin Susebeek

Van deze trip heeft Edwin een aantal foto’s gemaakt. Deze zijn toegevoegd aam het GKS-fotoalbum. Klik daarvoor hier.

To see the photos you can click here.

Reactie Roland Vroomans op verblijf van Edwin:
Voor mij persoonlijk, zeker als ex-aanvaller, een toevoeging voor mijn verdere trainerscarrière. Weer wat extra's opgestoken van het keepersvak. Je traint hoe je speelt, dus altijd een thema afsluiten met weerstand van de groep.

Daarnaast heel veel details gehoord waar je een keeper mee kunt helpen om zichzelf te verbeteren. Edwin jij ook bedankt voor jou enthousiasme en de manier waarmee jij keepers voor je kunt winnen, namelijk op basis van kennis en kunde.

Roland Vroomans

Chief Coach
Konoplev Football Academy

Overig nieuws