Trots op GKS crew door mooi artikel

Edwin Susebeek verlaat na acht seizoenen, tegelijk met keeper Hidde Jurjus, de bekendste door Susebeek opgeleide ambassadeur van zijn Gelderse Keepers School (GKS), komend speeljaar de selectie van De Graafschap. Terwijl Edwin de jeugdkeepers van de Superboeren wel blijft trainen, waarvan er heel wat door zijn toedoen doorstroomden naar Ajax en PSV, is er aan zijn dadendrang om keepers beter te maken niets veranderd.

D’ran staat niet alleen op een tegel in stadion De Vijverberg gegrift, maar ook in het hoofd van de ex-keeperstrainer van NEC en PSV. De in september 2001 opgerichte GKS traint sinds jaar en dag op velden in Veldhoek. Daar is zes weken geleden, na noeste arbeid, creatief verandering in gekomen. ‘Kan niet’ ligt bij de tweeënvijftigjarige keepersgoeroe op het kerkhof. Met het realiseren van een droom, een goed geoutilleerd krachthonk, kunnen GKS-keepers tegenwoordig eveneens sensationeel D’ran in de gym in Hall, gemeente Brummen.
De overdekte trainingsfaciliteit zorgt er, als aanvulling op de Veldhoekse buitenaccommodatie, voor dat winter- en zomerstops bij de GKS nu niet meer bestaan. Sterker, slimmer, sneller en kneiter fit komen de pupillen van de oud ZSV Zelos-keeper na die stops aan bij hun club.

Machtige Metamorfose
Wie vanuit het Gelderse Hall de Rhienderensestraat richting Rhienderen inslaat, wordt in een rustiek landschap vol koeien, schapen, paarden, boerenhoeves met rieten daken en luxueuze landhuizen volledig verrast door een tweetal fullsize voetbaldoelen in de voortuin van een voormalige boerderij. Alsof je op de top van de Mount Everest plotsklaps de bel van een nostalgische Italiaanse Mattie Gelati ijscowagen hoort. Voor de zes auto’s die er op woensdag 19 augustus aan het eind van de middag parkeren, zijn de doelen een ‘gewoon’ gezicht. Ouders brengen, wachtend op de trainers Edwin Susebeek en Glen Elfrink, hun kinderen naar Hall zodat die zich in een fraai gerestaureerde boerenschuur in het zweet kunnen werken.

De buiten- en binnenkant van het gebouw verhouden zich tot elkaar als Anita Meyer tot Diana Ross. Beiden swingen voluit op hun eigen wijze in de zomerzon. De buitenzijde oogt met fraai gerenoveerd voeg-, metsel- en schilderwerk en vernieuwd riet, niet meer als koeienstal. Het interieur heeft een verbluffender metamorfose ondergaan. Met een surplus aan snufjes qua fitnessmaterialen en –apparaten, in plaats van strobalen, worden de goalies van de GKS geen strobreed in de weg gelegd om met specifieke krachttraining te werken aan hun doel: sneller, sterker, slimmer worden. Met een grijns geniet geboren Zelhemmer Susebeek van de realisatie van zijn geesteskind: “Er is ruim een jaar hard aan gewerkt.
Ik ben Altena’s Bedrijfs Service (ABS), één van de hoofdsponsors van de GKS, enorm dankbaar. Dankzij ABS is deze fitnessruimte een goed uitgeruste gym voor mijn keepers. Er liggen judomaten op de vloer. Dat is zachter dan kunstgras. Hier kunnen mijn keepers dus ook met een gerust hart ongeremd duiken.”

Twee vliegen in één klap
De ingeving voor een eigen keeperskrachthonk komt uit Susebeeks Superboeren keeperskoker: “Uit ervaring als keeperstrainer in de Ere- en Eerste Divisie is mij opgevallen dat er binnen de reguliere keeperstraining te weinig tijd kan worden besteed aan kracht- en rompstabiliteitstraining. Tweeëneenhalf jaar geleden ben ik daarom bij De Graafschap met Hidde Jurjus en Jordy Rondeel begonnen met gerichte krachttraining. Met als doel om die kracht om te zetten in explosiviteit. Om te komen tot dynamischer keeperswerk. Dat beviel zo goed, met zulke goede resultaten op het gebied van reactiesnelheid, explosiviteit en sprongkracht, dat ik dit ook wilde voor de keepers van mijn keepersschool.”

Doordat de grote, groene deuren van het gewezen koeienverblijf gedurende de zomer van 2020, ondanks corona, voor het eerst wagenwijd open staan voor bijna veertig keepers, vangt de Gelderse Keepers School en passant twee vliegen in één klap: “We kunnen nu het hele jaar door trainen. Zijn niet meer afhankelijk van een slecht of bevroren Veldhoeks veld in de winter of veldonderhoud in de zomer.

Tot nu toe moest ik na de winter- en zomerpauze eerst veel van het trainingsprogramma herhalen om verder te kunnen met mijn keepers. Ik noem de trainingen in het krachthonk Pre-seizoen trainingen. Nu komen de keepers super fit uit de winterstop of zomervakantie, waardoor ze meteen verder kunnen met hun leerproces en voorop lopen bij hun clubs.”

Unieke Hall
De hal in Hall, uniek in Nederland, is een voorbeeld van vernuftige huisvlijt. De gloednieuwe gym biedt ruimte aan zes keepers en twee trainers. Coronaproof mogen ouders geen stap in de gym zetten. Op maandag- en woensdagavonden en zondagochtenden trainen er zes weken lang telkens twee groepen van zes keepers die zijn ingedeeld naar niveau.
Via een beeldscherm is er tegelijk online contact met keepers die thuis de instructies vanuit Hall, gemeente Brummen, waar vroeger Kelten leefden, opvolgen.

Rens van Harskamp, keeperstrainer bij de GKS, stroomlijnt vanachter zijn pc het online event. Elke keeper volgt in die periode van zes weken twaalf trainingen: wekelijks één keer in het krachthonk en één training thuis. Met een paar online trainingen achtereen is bovendien vakantie geen excuus meer om, wanneer de GKS in Veldhoek even stil ligt, niets te doen.

Boven het aanrechtblad uit
Opvoeders hebben derhalve loopladders, gewichten, elastieken, pionnen en poortjes voor hun keepende kroost aangeschaft. Vaders en moeders lijken welhaast geestdriftiger dan de leerlingen van Edwin Susebeek.
Christel Kuenen, moeder van de veertienjarige Maud, keepster van AZSV MO17-1 en Regioteam Twente, ziet het resultaat zelfs in haar keuken: “Maud springt tegenwoordig stukken hoger. De poortjes waar zij in Hall overheen springt zijn negentig centimeter hoog. Ze komt daardoor thuis ineens boven het aanrechtblad uit. Maar wat leuker is: ze haalt nu in een groot doel de kruising en reageert veel sneller. Dat levert zelfvertrouwen en plezier op. Daar geniet ik het meeste van.”

Voor Robert de Vries, vader van Daniël (16), komend speeljaar doelverdediger bij Sportclub Klarenbeek O17-1, geldt hetzelfde: “Daniël heeft twee kilo spiermassa meer. Gaat kneiter fit straks naar Sportclub Klarenbeek. Z’n explosiviteit is zichtbaar verbeterd. Hij is voorbereid op de concurrentie. Dat geeft ‘m veel vertrouwen.”

Edwin Susebeek schudt ook nog even aan de door hem opgezette keeperskrachtboom waaraan zijn oogappels opbloeien: “Het gaat erom kracht om te zetten in uithoudingsvermogen en explosiviteit. Dan lukt het ineens wel om die bal uit de kruising te tikken of duels te winnen. Als keepers sterker en sneller worden, is het automatisch makkelijker om bij het uitkomen of flankballen slimmer het juiste moment te kiezen.”

EDWIN SUSEBEEK (LINKS OP DE TRAP) EN GLEN ELFRINK SPREKEN EEN GROEP TOE.

Zilt zweet
Het zijn intensieve trainingen van anderhalf uur aan de Rhienderensestraat. De deelnemers moeten volop D’ran en doen dat gepassioneerd onder leiding van Edwin Susebeek en Glen Elfrink. ‘Hall’ staat toepasselijkerwijs voor ‘zout’ in het Keltisch: de verre voorloper van onze Nederlandse taal. Vandaar dat drinkpauzes het zilte zweet compenseren.
Het duo Susebeek-Elfrink staat garant voor op maat begeleiding en verantwoorde, vaak plyometrisch georiënteerde oefeningen. Hidde Jurjus’ opleider is blij met de kennis van Elfrink: “Voor de oefeningen kan ik gedeeltelijk putten uit mijn ervaring bij De Graafschap, maar Glen is ook een belangrijk spil in dit nieuwe geheel. Hij is gediplomeerd fitnesstrainer. Hij weet hoe je de fitnessmaterialen optimaal kan gebruiken uitgaande van wat de diverse leeftijden aankunnen. Zo trainen wij met keepers tot vijftien jaar nooit met losse gewichten. Zij gebruiken hun lichaam als instrument om krachttrainingen mee uit te voeren.”

Elfrink, die ruim vier jaar keeperstrainer is bij de GKS en zich in zijn woonplaats Doetinchem aan het Graafschap College verder gaat specialiseren als fitnesstrainer, heeft er in Hall zichtbaar plezier in om zijn theoretische kennis in de praktijk te brengen: “Edwin hanteerde in Veldhoek al wat fitness- en krachtoefeningen. Daar ben ik op ingesprongen. We hebben bij dit nieuwe project onze krachten gebundeld. Alle spiergroepen worden tijdens elke gymtraining aan het werk gezet. Kracht omzetten naar goed keepen is voor ons Edwin en mij een fantastische uitdaging, net als zorgen voor een goede arbeid-rust verhouding. Voor, tijdens en na de trainingen monitoren wij de keepers om erachter te komen hoe zij zich voelen. Spierpijn wordt aangegeven op een schaal van één tot tien. De deelnemers aan onze krachttrainingen zijn stuk voor stuk trainingsbeesten die we nooit hoeven te stimuleren. Afremmen is belangrijker.”

Hall of Fame?
Fier tot in de puntjes van zijn keepersvingers vult Edwin Susebeek aan: “Van de achtendertig keepers die deze zomer in Hall en thuis hebben getraind, is er niet één geblesseerd geraakt. Daar ben ik best trots op! Het is niet erg als je spierpijn krijgt. Het moet niet zo zijn dat je de volgende dag niet meer kan lopen. Dat houden wij goed in de gaten. We laten de keepers veel drinken en ze krijgen voedingsadviezen zodat ze verantwoord meer spiermassa opbouwen.” De hal in Hall wordt zo de komende jaren voor de Gelderse Keepers School een extra faciliteit om de doorstroom van jeugdkeepers naar BVO, waar de GKS om bekend staat met meer dan tachtig talenten die de afgelopen tien seizoenen in de jeugdopleiding van een profclub terecht zijn gekomen, een boost te geven. Wie weet groeit het kersverse krachthonk uit Hall of Fame. Belangrijker is echter dat Gelderse geestdrift aan de basis blijft staan van een keepersopleiding waar het besef leeft dat stilstand achteruitgang betekent.

Bron: Klassekeepers www.klassekeepers.com/dran-staalt-keepersspieren-in-de-unieke-hal-van-hall/

0 Reacties