De Gelderse KeepersSchool gaat door OptoJump met sprongen vooruit
Ondanks dat de Gelderse KeepersSchool (GKS) één van de grootste opleidingen voor keepers in het land is, staat op de velden van SC Westendorp individuele aandacht altijd op nummer één. Meer dan honderd pupillen van Edwin Susebeek gaan sinds kort nog sneller met sprongen vooruit dankzij de nieuwste aanwinst: OptoJump. Wat ooit het oog van de meester deed, sprongkracht inschatten, is innovatief gedigitaliseerd. Max Jansen, fysiotherapeut van Go Ahead Eagles, verzamelt van pupil tot senior data over sprongkracht. In hun leeftijdscategorie weten keepers ineens hoe hoog ze reiken. Welk been is sterker? Waaraan moet ik extra aandacht besteden? Susebeeks subjectieve inschattingsvermogen wordt tegenwoordig bevestigd door objectieve data. Door Edwins keepersmansoog zijn er in tweeëntwintig jaar GKS bijna honderd talenten doorgestroomd naar een BVO. In 2001 gaat Hidde Jurjus, ambassadeur en duo-privé trainer bij de GKS, als eerste naar De Graafschap. Leren tussen de palen heeft als bijkomend belang zelfbewuster presteren buiten de lijnen. Met mental coach Paul van Zwam als vertrouwd vangnet.
“Nou kan ik exact zeggen hoeveel dat linkerbeen beter is.”
Mekka voor keepers
De twee velden van Sportclub Westendorp liggen erbij alsof het gras getrimd is met een tondeuse. Aan de rand van de biljartlakens staat niet Raymond Ceulemans met een keu in de aanslag, maar een robuuste robotmaaier van een meter bij een meter. Natuurlijk werkt de Bigmow op zonne-energie en is het apparaat bedienbaar met een app. De smartmaaier is exemplarisch voor hoe het topsportklimaat door oplossingsgericht denken wordt vormgegeven bij de GKS. Zoals Freek Vonk een rondleiding geeft door het Amazonegebied, het Mekka voor biologen, neemt Edwin Susebeek je mee naar het Gelderse Mekka voor keepers. Langs honderden meters robotmaaier-begrenzingsdraad, eenentwintig doelen, zelfontworpen doelen-transportkar, vierentwintig dummy trainingspoppen, een tot videowagen omgetoverde bouwkeet, een GKS-tractor, medische ruimte met massagebank, presentatieruimte, kantine met klappers vol uitgewerkte oefenstof per cursus en leeftijdscategorie, magazijn met kleding en keepershandschoenen. Niets laat de trotse keepersschoolhouder, die als metaaldraaier bij Kampgroep Varsseveld met gemak z’n pensioen had kunnen halen, aan het toeval over: “De keepersschool is mijn passie. Op het veld kom ik tot leven. Om volledig op de keepersschool gefocust te zijn, heb ik na zevenentwintig jaar De Graafschap een dienstverband van veertig uur bij de Superboeren afgeslagen. Naast de GKS ben ik alleen nog keeperstrainer en –coördinator bij Longa’30. Zo heb ik de handen vrij voor een perfecte organisatie met een goed gefaciliteerd topsportklimaat, bij de GKS in Westendorp.”
“Als je beide benen even sterk maakt, heb je geen mindere hoek.”
Natte vinger werk is voorbij
Dat de GKS consequent inzet op kwalitatieve progressie is ruimschoots bekend. Na de realisatie van het keeperskrachthonk in Hall, drie jaar geleden, jeuken Susebeeks vingers voor het volgende handvat naar houvast voor keepers. De weg naar innovatie leidt niet naar Rome, wel naar het Zuid-Tiroolse Bolzano. De drang naar vooruitgang brengt de GKS bij toeval bij Microgate Italia, waar als eerste Nederlandse keepersschool OptoJump aangeschaft wordt, vertelt GKS-fysiotherapeut Max Jansen: “Edwin wilde hartslagmeters voor de krachttraining in Hall. Ik heb gezegd dat je aan hartslagmeters niet veel hebt. Toen heb ik voorgesteld OptoJump aan te schaffen. Want je wil weten wat die krachttraining betekent voor de explosiviteit. Inzicht in sprongkracht en explosiviteit helpt keepers pas echt verder. Samen met Fysio Engelaar, in Doetinchem waar ik werkte, is de dure aanschaf gedaan.” Voormalig De Graafschap Onder 21 speler Jansen, inmiddels fulltime fysio bij Go Ahead Eagles, test om de drie maanden met OptoJump de sprongkracht van GKS-keepers: “Voorheen werd er een sprongmat gebruikt of het blote oog. Nu verricht een laser de meting, terwijl een camera in beeld brengt hoe de sprong is uitgevoerd. Naast de cijfers zie je ook de kwalitatieve uitvoering van de sprong. Wat gebeurt er met die knie of enkel? Waar zitten de aandachtspunten?” De resultaten worden bijgehouden in een database die inzicht geeft in de ontwikkeling van het individu in relatie tot leeftijdgenoten. De voormalige rechtsback die z’n master fysiotherapie in juni afrondt vindt OptoJump een uitkomst: “Je kan zo het verschil zien tussen het linker- en rechterbeen, waardoor je specifieker kan gaan trainen. Tevens krijg je een soort keepersvolgsysteem, waarin de ontwikkeling van keepers aantoonbaar is. Zowel cijfer- als beeldmatig kan je een eenduidig beeld van de voortgang presenteren tijdens evaluaties met ouders en opvoeders. De tijd van natte vinger werk is voorbij.”
“Onze keepers moeten zich onderscheiden door het keepen, niet door de kleding.“
Keepersmansoog
Voor Edwin Susebeek is de beoordeling van sprongkracht in z’n dertigjarige loopbaan als keeperstrainer, een carrière die in 1995 bij SV Halle begon, nooit natte vinger werk geweest. “Ik wist vanuit mijn ervaring bij PSV, NEC en De Graafschap wat welke lichting aan spronghoogte moet kunnen halen. Dat is mijn oude referentiekader. Dat hielden we toen bij die BVO’s bij met een sprongmat. OptoJump is moderner dan een sprongmat, maar het idee erachter is hetzelfde. Eerder zei ik bijvoorbeeld tegen de keepers ‘Jouw linkerbeen is beter’. Nou kan ik exact zeggen hoeveel dat linkerbeen beter is. De data worden doorgegeven aan mijn trainers, zodat zij daar op het veld of in het krachthonk per keeper op kunnen inspelen. Het is de bedoeling om beide benen even sterk te maken. Als je beide benen even sterk maakt, heb je geen mindere hoek.” Wat een uitspraak van Johan Cruijff had kunnen zijn, krijgt door te innoveren met OptoJump in Westendorp handen en voeten. De vader van Longa’30-jeugdkeeper Jordy Susebeek is blij dat zijn keepersmansoog nog altijd in topvorm is: “Voorheen deelde ik op basis van observaties de beste keepers van onze school in een Topklasse in. Door de komst van OptoJump was ik benieuwd of ik goede keuzes had gemaakt. Dat was even spannend! Gelukkig steken alle Topklassekeepers er qua sprongkracht met kop en schouders bovenuit.”
Mental coach
Dat OptoJump een heerlijk hulpmiddel is en geen hype typeert ook het denken van de trainer die bij De Graafschap Hidde Jurjus onder z’n hoede had: “Wij hebben 23 trainers, 115 keepers op zondag, 16 Topklassekeepers op woensdag en 63 keepers die op andere tijdstippen duo-privétrainingen volgen. Doordat een gestructureerde organisatie is er niettemin voldoende aandacht voor elke keeper door de kleine groepen, individuele videoanalyse, privé trainingen. OptoJump versterkt de aandacht voor het individu. We kunnen nu ook de sprongkracht van talenten vergelijken met hun leeftijdgenoten bij BVO’s. Maar ook op het mentale vlak zijn we proactief. Paul van Zwam is als sportpsycholoog beschikbaar. De oud mental coach van Feyenoord leert keepers om te gaan met druk en tegenslag. Per seizoen gaan er zo’n acht keepers naar hem toe. Daar wordt niet lacherig over gedaan. Het mooie is dat door die begeleiding niet alleen het keepen verbetert, op school is er bij Cito-toetsen of examens minder stress, omdat ze leren in zichzelf te geloven, te kijken naar hun kwaliteiten en kansen.”
Dezelfde kleding
Bij de Gelderse KeepersSchool staat de teller voor doorstromers naar een BVO sinds 2001 op 97. Hidde Jurjus, Michael Verrips en Kevin Gadellaa springen in het oog op een indrukwekkende lijst met ook veel dames als Moon Pondes en Fiene Bussman. Nummer 100 komt er binnenkort aan, doordat Edwin Susebeek vanuit z’n keepershart onbewust met uniform handelen de psychologie van topsport op handen draagt: “Onze keepers trainen allemaal in dezelfde kleding. Die krijgen ze in bruikleen. Ze kunnen dus niet opvallen door een shirt van Courtois of Bijlow. Onze keepers moeten zich onderscheiden door het keepen, niet door de kleding. Dat geef ik iedereen mee.”
0 Reacties